luftfuktare

4 anledningar till att luftfuktighet är viktigt för din hälsa

luftfuktare

Luftfuktighet är viktigt för din hälsa. När luften är för torr kan det leda till en rad olika luftvägsproblem och andra sjukdomar som utlöses av kallt väder. Den goda nyheten är att det finns sätt du kan öka luftfuktigheten i ditt hem. Genom att köpa en luftfuktare kan du snabbt förbättra din inomhusluft och hälsa. En luftfuktare hjälper också till med att förbättra luften för dina växter, och man kan använda eteriska oljor för att skapa en avslappnande och härlig inomhusmiljö där man gärna varvar ned. Här är fyra anledningar till varför luftfuktighet är viktigt för din hälsa:

Fuktighet håller huden frisk

Det är ingen hemlighet att torr luft kan leda till torr hud, vilket inte bara är obekvämt utan också ohälsosamt. Torr hud kan spricka och bli infekterad, vilket leder till en rad andra problem. Luftfuktighet hjälper till att hålla huden fuktig och förebygger så att dessa problem inte uppstår.

Händerna är ofta en av de första kroppsdelarna som påverkas av kallt och torrt väder. Tyvärr är de också mycket svåra att täcka över när du går ut! Särskilt på vintern är det viktigt att hålla händerna återfuktade med en bra återfuktande lotion. Men också luftfuktigheten spelar in.

Ökad luftfuktighet håller ditt andningssystem friskt

Torr luft kan ge upphov till alla typer av luftvägsproblem, t.ex. en torr eller trängd hals, lättare till att få näsblod och till och med astmaattacker. Fuktighet hjälper till att hålla andningsorganen fuktiga och väl fungerande.

På vintern, när förkylnings- och influensasäsongen är i full gång, är det viktigt att ha fukt i hemmet för att förhindra att du får förkylningssymptom. Det finns evidens för att luftburna virus sprider sig mindre lätt och har svårare att överleva när luften är fuktig.

Fuktighet är som sagt bra för vår näsa och hals, och det är bra att veta varför. Vårt andningssystem är beroende av fuktig luft för att hålla slemhinnorna fuktiga. Slemhinnor finns i hela näshålan, munnen, bihålorna och lungorna, som alla hjälper oss att andas. Utan tillräcklig fuktighet i din miljö kan man känna sig irriterad, eller få svårare att andas när dessa känsliga vävnader blir torrare. Detta hjälper en luftfuktare till med genom att höja luftfuktigheten.

Bättre sömn med rätt luftfuktighet

När luften i ditt hem är för torr kan du känna dig trött trots att du har sovit tillräckligt. Anledningen till detta är, som vi tidigare nämnt, att det blir ansträngande för de organ som används för vår andning om luften är torr. Det är lättare att få rethosta, och man kan ibland vakna med en irriterad hals. Därför är det så viktigt att ha rätt luftfuktighet i hemmet. När du använder en luftfuktare kan du minska torrhet och förbättra sömnkvaliteten samtidigt!Vi hoppas att du nu har fått en bättre förståelse för varför luftfuktighet är så viktigt för din hälsa. Genom att använda en luftfuktare kan du upprätthålla rätt fuktnivå i luften och förbättra din allmänna livskvalitet!

Astma och allergier

En luftfuktare kan också vara till hjälp vid astma och allergier. Om luften är för torr blir slemhinnorna i näsa och hals torrare, vilket gör det svårare för dig att bekämpa infektioner. Dessutom trivs dammkvalster – ett vanligt allergen – i torra miljöer. Så genom att hålla luftfuktigheten hög, så minskar chansen för allergiattacker eller irritationer.

Sammanfattningsvis är luftfuktigheten mycket viktig för din hälsa. Särskilt på vintern, när luften blir mycket torr och du måste tillbringa mycket tid inomhus, finns det många anledningar till varför det är bra att använda luftfuktare!