0_Steak-salad-with-avocado-and-radish

Tillbaka Till Stenåldern För Att Leva Sunt?

För 2 år sedan var Åsa Larsson nära att gå in i väggen vid 32 års ålder. Fast i ett stressfullt jobb och en nyss misslyckad relation i bagaget hade hon ingen tid och ork att äta sunt eller träna.

Så när hon fick chansen så sa hon upp sig från jobbet och utbildade sig till yogainstruktör och börja inspireras av en simplare och mer jordnära livsstil där hon tog hjälp ifrån hur våra förfäder levde långt tillbaka på stenåldern.

”Vem som helst kan göra det, det gäller att följa några enkla regler” Säger Åsa.

Rena Din Diet

Bra nyheter: Det här betyder inte att du ska skippa allt det goda.

Ät mycket av kött, fisk, grönt och ägg. Undvik processad mat.

Det hälsosammaste sättet att äta är att gå tillbaka till en stenåldersdiet och äta naturligt.

TIPS: Försök göra minst 1 måltid per dag till en familjegrej där även dom minsta är med och hjälper till.

Rensa Ur Skåpen

Att rensa ut skräpmat som gömme r sig i skåp och skafferi är en nödvändighet så att man inte faller tillbaka till att äta processad skräpmat när man är trött eller har bråttom.

Försök tänka kvalitet över kvantitet, avlägsna rent socker och överprocessad mat så mycket du kan.

TIPS: Testa periodisk fasta, ät inte på 16 timmar mellan din sista måltid och frukosten dagen efter. Det kanske låter jobbigt men har visat sig medföra flera positiva saker för hälsan.

Det kan också vara relevant att tillse att man inte äter mat som kroppen inte kan ta upp, och man kan ha dolda matintoleranser eller allergier som faktiskt påverkar negativt. För att veta kan man göra ett allergitest som även testar för matintoleranser, så slipper man gissa.

Ordna Till Sömnen

Nu för tiden är det skärmen på din telefon eller dator/TV som tagit över från morgon till kväll.

Stäng av alla skärmar minst 2 timmar innan du ska sova.

Se till så att ditt rum du sover i är mörkt så att kroppen vet och känner att det är sovdax, tvärtom när du vaknar, öppna gardiner och gärna fönster för att vädra.

TIPS: På helger försök vakna naturligt utan väckarklocka, gå ut på en promenad det första du gör istället för att slå på TV’n eller datorn.

Lär Dig Att Bli Obekväm

I våran moderna värld så är det lätt att bli för bekväm, till och med lat.

Försök hitta vardagsaktiviteter där du kan, ta trappan istället för hissen, ta bärkorg på affären istället för vagnen, gå på en promenad till lunchen. Det allra bästa är såklart att försöka avsätta 1 timme om dagen till gym eller liknande aktivitet men förkasta inte vardagsmotionen.

TIPS: Kliv ur din komfortzon, ta ett isbad eller en iskall dusch och härda igenom, du känner dig levande på ett annat sätt efter.

Tjej som löptränar

Börja Springa

Du kanske inte blir någon Usain Bolt men att springa 1 gång i veckan är väldigt bra för både psyket och konditionen.

Börja med att gå/jogga och när du har fått upp en grundkondition kan du köra intervaller genom att endera gå/sprinta eller jogga/sprinta.

TIPS: Ta en frisbee till parken och lek med familj eller vänner. Hitta på någon lek där ni måste springa för att fånga den.

Stretcha Hjärnan

Det är viktigt att använda hjärnan kreativt, det kan vara allt från att lära sig ett nytt språk till att måla eller lära sig tänka positivt.

Det är viktigt att kunna hoppa emellan kreativitet och jobb.

TIPS: Starta dagen med att skriva ned 5 saker du är tacksam för. Testa också att säga positiva saker till dig själv varje morgon i några minuter, gärna framför spegeln. Gör det till rutin.