modivational-monday-42

Snart Börjar Ditt NYA Liv!

“Måndag. Idag börjar mitt nya liv! Jag äter helrätt, jag tränar och jag går i trapporna. På tisdagen är jag lika duktig, och onsdag likaså. Ändå lyckas jag på något sätt förstöra allt framåt fredagen. Jag har ju varit så duktig och förtjänar en tårtbit till kaffet, och lite snacks på kvällen. Sen är allt förstört. Då kan jag lika gärna äta onyttigt hela helgen, för på måndag, då börjar mitt nya liv.”

Jag tror att många känner igen sig i historien ovan. Ofta har vi ett allt-eller-inget-tänkande kring mat och träning.

För många blir det där årskortet till gymmet ett snuskigt dyrt månadskort. Tyvärr faller en hel del personer bort kring månadsskiftet januari-februari. Några klarar sig nästan till mars, men sen är det kört. Första soliga veckan i maj vaknar paniken när insikten att det snart är sommar och nyårslöftet om Beach 2021 kommit på skam, och kortet utnyttjas tre gånger till. Hur gör man för att bryta det mönstret? Här är ett par enkla tips ni kan ta med er till 2022.

1. Välj ett mål, och planera
Vad är ditt mål? Vill du förlora fett? Öka i muskelmassa? Få bättre kondition? Är det hälsan som är det viktiga? Det gäller att välja ett mål och planera sin träning därefter. Det är lätt att tänka “nu kör jag så det ryker” och köra fyra gånger första veckorna. Då har du påbörjat en resa du kanske inte kan avsluta. Tänk rationellt, hur många gånger i veckan kan du träna i snitt om du tittar på det närmaste halvåret? De flesta av oss kommer fram till nånstans mellan en och tre gånger. Tänker du två-tre gånger, välj då det lägre talet och se den eventuella tredje gången som bonus. Att sätta mål som du klarar av är mycket viktigt, eftersom det automatiskt blir ett misslyckande de veckor du kör färre gånger än ditt utsatta mål. För varje litet misslyckande kommer tanken “allt är ändå förstört” smyga närmare, och till sist sitter den där i huvudet. Det är just det du vill undvika.

Skriv in träningen i almanackan, och se till att träningen är rätt för ditt mål. De flesta träningsanläggningar har kunniga personer som kan hjälpa dig med tips om vilka träningsformer som passar dina mål.

Köp lite nya Träningskläder, det ger oftast en motivationsboost när du vet att du har något fräscht att ta på dig.

2. Mät resultaten.
Resultat är viktiga för motivationen. Resultaten av träningen syns till en allra första början mest på förbättrade värden, men de fysiska resultaten kommer inte långt därefter. Du lever med dig själv 24 timmar om dygnet, du ser dig själv i spegeln flera gånger varje dag och det går inte så många dagar mellan det att du bär samma plagg igen. Det är svårt att skapa distans och därmed svårt att se förändringen som kommer gradvis. Ett enkelt sätt att mäta resultaten är till exempel att lägga undan ett par plagg som du är van att bära, som kroppen känner igen. Låt dessa ligga i minst sex veckor, då du tränar, och sätt sedan på dem och njut av skillnaden. Din kropp minns hur kläderna satt sist, och helt plötsligt har du skapat den där distansen genom att inte bära plaggen på ett tag. På samma sätt kan du ta foton på dig själv när du börjar träna. Sedan tar du nya foton med sex veckors intervall. Ha på samma kläder (helst bara underkläder) och se till att platsen och belysningen är densamma mellan tillfällena så kommer skillnaderna att framträda tydligt. Eller investera de hundringar det kostar att göra tester hos en personlig tränare eller hälsocoach på din träningsanläggning. Oavsett vilket sätt du väljer så kommer det här göra ett under för din fortsatta motivation.

3. Hitta en träningsform du verkligen gillar
Om träningen känns som ett tvång så är risken att du lägger av överhängande. Många tror att man måste träna styrketräning ute i gymmet för att stärka musklerna, och andra tror att enda alternativet till aerobicpassen är löpbanden när det gäller kondition. Faktum är att det finns alternativ, bara man är villig att testa. De flesta större anläggningar har ett brett utbud av gruppträning inriktad på styrka, kondition eller både och. Tänker du “jaja, men jag har ju ingen koordinationsförmåga”? Du får den på köpet.

Det finns också andra träningsformer. Klättring, paddling, längdskidåkning, stavgång – det finns massor med alternativ!

Sexuell hälsa är också väldigt viktigt för kroppen och avslappning, gär tester, provtagningar och samtal via Mamamia och du kommer tacka dig själv.

4. Förebygg krisen
De flesta som börjar träna drabbas efter fyra till sex veckor av en kris, och det är just här som många faller bort. Det är nu ursäkterna kommer: “jag är lite förkyld idag, så jag tar det lugnt” eller “jag hinner inte, för jag har så mycket att göra på jobbet/i skolan”. Min personliga favorit är “Jag har inte tid”.

Skriv ner det som du tror skulle kunna hindra dig från att träna. Är det att barnen ska lämnas och hämtas på dagis? Eventuella förkylningar? Resor i jobbet? De flesta hinder kan övervinnas, bara du identifierar dem i förväg. Du kanske kan se till att någon annan hämtar barnen tre gånger i veckan så du kan träna? Träning på resor kan enkelt lösas med hjälp av enkla övningar på hotellrummet eller ett besök på hotellgym. När det gäller “att inte ha tid” så är sanningen den att man aldrig har tid. Man tar sig tid, eller rättare sagt, man prioriterar. Vad skulle hända om du hamnade på sjukhus, skulle du inte ha tid att ligga där?

5. Se det som ett pensionssparande.
Pensionssparar du pengar? Försäkra dig om att du orkar använda dig av dem. Varje timma som du spenderar på aktivitet och motion ger inte bara avkastning nu, den ger avkastning i framtiden också. Det är ganska tråkigt att gå i pension och ha råd att göra allt det där du drömt om, men att inte ha en kropp som orkar göra det. På tal om pengar så kan du lära dig om hur du bygger passiv inkomst och jobbar hemifrån gratis!