matsvinn-2

Minska Matsvinnet

Minska matsvinnet

Matsvinnet är onödigt stort och vi skulle kunna spara mycket mer matvaror genom att ta hand om rester, förvara mat på ett smart sätt och genom att lukta och smaka på maten innan vi slänger den.

Gör kylskåpsrensning

Utmana dig själv och våga laga mat på det som finns i kylskåpet och skafferiet innan du handlar nytt. Kanske blir det inte en hel maträtt utan snarare lite smått och gott, men det behöver inte vara så tokigt om du tänker efter – i Spanien är tapas, som också består av olika smårätter riktig festmat.

Kanske kan du också hitta smakkombinationer du tidigare inte testat på som är riktigt goda. Med lite fantasi går det faktiskt att få till riktigt bra maträtter på en kylskåpsrensning. Lite kokt potatis, korv och lite grönsaker kan enkelt stekas ihop i en stekpanna och bli en lyxig hemmagjord pytt i panna. Testkungen.se har testat de bästa stekpannorna 2021

Förvara maten rätt

Genom att förvara maten på rätt sätt håller den längre. En smart sak kan vara att sänka temperaturen i kylskåpet någon grad, det kan faktiskt göra stor verkan på hållbarheten på maten. Kött och fisk kan med fördel frysas för att inte bli gammal. Cirka +4°C är lagom temperatur.

När det kommer till grönsaker bör du förvara och handskas med dem varsamt, det är nämligen så att stötta grönsaker och frukter blir dåliga snabbare. Därför kan de med fördel förvaras i slutna lådor så att du inte råkar stöta till dem varje gång du rotar i kylskåpet.

Släng inte mat i onödan

De allra flesta matvaror håller längre än vad som är bäst före datum, det betyder helt enkelt att det är bäst före då, och inte dålig efter. Lukta, titta och smaka på maten innan du slänger den. Ägg är ett bra exempel, eftersom bäst före datumet är om du förvarar äggen i rumstemperatur. Förvarar du istället äggen i kylskåpet håller de upp till en månad längre.