fredrik-ivansson-ud_h3_zmWho-unsplash

Mat som missfärgar tänderna (och en lösning som ger vitare tänder)

Mat som missfärgar tänderna (och tips på en smidig lösning)

Att det finns mat som kan missfärga tänderna är något de flesta är införstådda med. Däremot är det inte alla som har koll på vilken mat som kan missfärga tänderna och hur vanliga vissa av dessa livsmedel är.

Därför tänkte vi dedikera detta inlägg till just mat som missfärgar tänder. Fast innan vi sätter igång vill vi påpeka att det finns en mycket enkel lösning för den som vill ha vitare tänder som inte involverar att du undviker de livsmedel som vi listat nedanför. Vi pratar naturligtvis om den bästa tandblekningen för hemmabruk, dvs. blekningsmedel som man applicerar på egen hand utan behov för tandläkare eller en skönhetssalong.

Det finns en uppsjö med kliniskt testade och EU-godkända tandblekningskurer som är enkla att använda och som utlovar minst lika bra resultat som tandblekning hos ett proffs. Dessutom är det ett mycket billigare alternativ och därmed det mest fördelaktiga sättet att motverka missfärgade tänder.

Livsmedel att undvika för vitare tänder

Listan över maträtter och livsmedel som kan missfärga tänder kan göras lång. Nedan har vi samlat de vanligaste kategorierna men vill påpeka att listan är långt ifrån komplett. Exempelvis missfärgar nästan all läsk, saft och godis med färgämnen tänderna. En bra tumregel att följa är att mat som missfärgar andra ytor och material även missfärgar dina tänder.

  • Curry (gurkmeja): currypulver har en bevisat missfärgande effekt på våra tänder. Som du kanske känner till är curry en kryddblandning och det är framför allt huvudingrediensen, gurkmeja, som missfärgar dina tänder.
  • Tomatsås: något som många inte känner till är att tomater och framför allt tomatsås kan skada och missfärga tänder. Dels påverkar tomaternas naturliga surhet tänderna och dels färgare det röda pigmentet av sig.
  • Kaffe & Te: både kaffe och te kan missfärga tänder, men det verkar vara något de flesta redan känner till. Ett smart trick är att dricka iskaffe eller iste och använda ett sugrör – på så sätt undviker du att dryckerna kan skada tänderna.
  • Bär: alla som någonsin spillt blåbär på ett tyg vet hur svårt det är att få bort fläcken. Det beror på den potenta färgämnen som naturligt återfinns i de flesta bär. Naturligtvis har bären samma missfärgande effekt på textilier och trä som de kan ha på tänderna.
  • Vinäger: på grund av vinägers sura egenskaper har de en frätande och potentiellt missfärgande effekt på ens tänder. Balsamvinäger anses vara den sortens vinäger som missfärgar mest då den är mörk i tonen.
  • Tobak: även om det inte klassas som mat så är tobak något som vi svenskar konsumerar i mängder. Det är dessutom en av de vanligaste orsakerna till missfärgade tänder. Så vill du rädda din hälsa och samtidigt ta väl hand om dina tänder bör du sluta med både snus och cigaretter.

Vitare tänder längre

Syftet med denna guide är inte att peka ut all mat som man “måste” undvika för att inte missfärga tänderna. Vårt mål är egentligen att sprida kunskap och dela med oss av smidiga lösningar på hur du håller dina tänder vita utan att ändra dina matvanor.

Kombinerar du en av de tandblekningskurer vi länkade till ovan med att borsta tänderna regelbundet (helst efter måltider) bör du inte har några problem med att hålla dina tänder vita i all evighet. Att använda sugrör när man dricker annat än vatten är också ett enkelt sätt att skydda sina tänder i vardagen.