IBS, irritable bowel syndrome, är ett syndrom som ger dig buksmärta och oregelbundna toalettvanor. Syndromet kommer i skov och kan ha intensivare dagar och andra lite lugnare. IBS betyder att din tarmslemhinna är känslig för irritation och blir lätt inflammerad och kan ge dig buksmärta, gaser och diarré eller förstoppning.
Det finns inget botemedel mot IBS men det finns olika behandlingar som kan lindra dina besvär. Förutom livsstils- och kostförändringar som kan hjälpa dina besvär, kan du lindra IBS med ReFerm som stärker och ger näring till din tarmslemhinna.
De viktigaste förändringarna som kan lindra dina besvär
Att behöva springa på toaletten stup i kvarten kan upplevas som ett stort problem. Då många gärna inte delar med sig om sina toalettvanor. En kostförändring anpassad efter dina besvär kan främja din tarmhälsa och många som lider av tarmproblem kan ha brist på olika fettsyror som kan boostas med kosttillskott, exempelvis ReForm. För gärna en matdagbok där du skriver upp vad du äter och vilka besvär du får för att kunna följa din IBS.
Livsstilsförändringar som du kan göra som kan få både din kropp och din IBS att må bra är att stressa mindre och att få in daglig motion i din vardag. Stress kan i längden göra stor skada på kroppen och inte minst vår mage. En orolig och stressad mage kan leda till buksmärta och oregelbundna avföringsvanor. Försök att skriva ner vad som stressar dig och försök hitta lösningar som minskar din stress.
Daglig aktivitet har även visat minska stress och får dig att må bättre både psykiskt och fysiskt. En stillasittande vardag kan förvärra din IBS då tarmrörligheten minskas. Genom att röra på dig kan du främja rörelsen i tarmen som då lindrar dina besvär. När du mår bra psykiskt kommer din mage ha förutsättningar till att må bättre. Våga ta hjälp om du behöver hjälp med din hälsa.
Ta hjälp från andra
Ta hjälp när du behöver. Det kan vara att söka efter information på nätet, prata med din vårdcentral och det finns även grupper på facebook där du kan få kontakt med flera personer som också lider av IBS. Där kan ni dela kunskap och tips mellan varandra. Och för många hjälper det att veta att man inte är ensam med sin IBS.
Det är inte alltid roligt att prata om sina magbesvär och toalettbesök, men att samtala med någon som har samma eller liknande besvär kan vara mindre jobbigt och vara till stor hjälp.