TCM

Kinesiska tankar om hur vi äter

TCM

Den Gule kejsaren regerade innan vår tidräkning började. Hans personlige läkares roll var att
bevara kejsaren vid god hälsa och att undvika sjukdomar. I detta friskvårdsuppdrag spelade
kosten en avgörande roll.

Principerna är än idag de samma. Kroppen skall vara i balans mellan Yin, som står för
kroppsvätskor och kroppsvikt och Yang, som står för kroppsvärme och styrka. Balanser
säkerställer att livsenergin Qi kan flöda fritt och harmoniskt.

Enligt Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) kommer en balanserad kost både från växt och
djurriket. Enbart en vegetarisk kost är lika främmande som ett överskott av blodiga biffar i
kosten. Det kinesiska köket använder både gris- och nötkött, fisk, skaldjur, ägg men
grönsaker och ris spelar oftast huvudrollen. I vissa rätter används köttfärs snarast som en
krydda, för övrigt används potatis som en grönsak bland andra och inte som i väst. En annan
skillnad är att konsumtionen av mjölk och andra mejeriprodukter är obefintlig i matlagning.

Centralt är att matvaror skapar värme eller kyla. Yang mat är varm, såsom ägg, fänkål, kokt
kött, vitlök, nötter, ingefära och ger kroppen värme. Exempelvis en varm och välkryddad
lammgryta på vintern skyddar kroppen mot vinterkyla och kalla vindar. Yin mat är kall, som
skaldjur, yoghurt, vattenmelon, tomat, kiwi och banan. Dessa äts med fördel under
den varma årstiden för att svalka kroppen.

Kost är ett stort ämne inom TCM och används tillsammans med akupunktur och örtmedicin
för att återställa kroppens balans vid sjukdom och besvär. Det betyder att efter en diagnos
ges individuella kostråd som en del behandling.

Men här följer några allmänna råd:

Frukosten är dagens huvudmål, helst varm.
Lunchen skall innehålla mycket näring i maten.
Dagens sista mål är det minsta och skall intas innan kl. 19.00
Använd goda säsongsbaserade råvaror i matlagningen och inte prefabricerade rätter.
Avsluta måltiden när mättnadskänslan börjar komma.
Njut av god mat i en lugn miljö
Drick varmt vatten under dagen

Om det blir tråkigt att enbart dricka varmt vatten, så kan man lägga en skiva ingefära, några
skivor citron eller lite honung i. Av teer är grönt te att föredra framför svart. De gröna teet har
förutom smaken fördelen att bland annat förbättra matsmältningen och motverkar högt
kolesterolvärde.

Artikeln handlade om kost men naturligtvis är träning en viktig del av att hålla kroppen i
balans. Tankarna om en kropp i balans gäller även här och TMC ser exempelvis inte
ultramaraton som hälsobefrämjande.