dashdiet

Högt Blodtryck, Orsak och Hantering

Högt blodtryck är en stor bidragande faktor till för tidig död i Världen. Mätningar säger att ungefär 7,5 miljoner människor dör årligen till följd av för högt blodtryck.

Vad är Blodtryck?

För att överleva och funktionera korrekt behöver kroppen syresatt blod, det blodet transporteras ut via vårt cirkulationssystem i kroppen.

När hjärtat slår så tillverkar det ett tryck som pressar fram blodet genom blodkärlen, detta tryck kallas för blodtryck.

Vad är Högt Blodtryck?

Högt blodtryck blir när blodet trycker mot väggarna av blodkärlen med ett konstant tryck. Högt blodtryck kallas även för en tyst dödare då oftast känner man inte att något är fel  men det höga trycket skadar våra organ.

Högt blodtryck kan orsaka sjukdomar så som:

1. Stroke

2. Synbortfall

3. Hjärtattack

4. njursjukdom / Njursvikt

5. Nedsatt sexuell funktion

Största Orsakerna till Högt Blodtryck

 1. Fetma
 2. Åderförkalkning
 3. Typ 2 Diabetes
 4. Njursjukdom
 5. Sömnapné
 6. Lupus
 7. Underaktiv / Överaktiv sköldkörtel
 8. högt intag av mättat fett
 9. Tobak
 10. Skleros

Tecken på att du har Högt Blodtryck

Man kan få huvudvärk, illamående, kräkningar, yrsel, dimmig syn, näsblod, svårt att andas. Många lever på som vanligt i åratal med för högt blodtryck men utan symptom, det är viktigt att kolla sitt blodtryck minst var 3e månad. Läs mer på Primavård om hur du går tillväga.

Kvinnor

Hormoner gör så att risken för högt blodtryck inte är den samma för Män och Kvinnor.

Könsfaktorer som kan öka risken för högt blodtryck för Kvinnor är:

 1. Graviditet
 2. Klimakteriet
 3. Användande av preventivmedel

Under graviditet kan högt blodtryck vara ett tecken på preeklampsi en potentiellt farlig åkomma som kan påverka både kvinnan och det ofödda barnet.

Hur Hanterar man Högt Blodtryck?

Mediciner för Högt Blodtryck

 1. ACE-hämmare
 2. Kalciumkanalblockerare
 3. Diuretics(urindrivande)
 4. Betablockerare
 5. Reninhämmare

Diet för Högt Blodtryck

En hälsosam och balanserad diet med frukt, grönsaker, omega-3, fullkorn, avokado, olivolja och lågt saltintag motverkar högt blodtryck. Man bör också minska sitt intag av mättade fetter och transfetter.

Dash-Dieten

Dietister rekommenderar DASH-dieten för folk med högt blodtryck. Den inkluderar: fullkorn, frukt, grönsaker, nötter, frön, bönor och lågfett mejeriprodukter.

Livsstilsförändringar

Här listar vi en rad livsstilsförändringar man kan göra för att minska högt blodtryck:

 1. Minska på stress
 2. Sluta röka
 3. Äta hälsosamt
 4. Motionera regelbundet
 5. Bra nattsömn

Att öka sömnen kan i sig själv sänka blodtrycket ganska mycket om det är högt medans att sova dåligt och för lite kan tvärtom orsaka för högt blodtryck.

Att nå ut till kunder kan vara nog så frustrerande och det är inget man vill ska påverka blodtrycket. Att köpa adresser kan vara rätt väg att gå då om du skall marknadsföra något & behöver komma i kontakt med ett visst kundsegment.