hälsosam livsstil

Grundstenar för en hälsosam livsstil

hälsosam livsstil

En hälsosam livsstil innefattar bland annat hälsosam kost, regelbunden motion, god sömn och återhämtning. En god variation av alla faktorer är det bästa för både kropp och knopp, att köra på en lösning som matchar ens livsstil.

För att finna lösningar som passar för en är det bra att tänka på sin livsstil och ens personlighet. Det behöver inte vara så komplicerat, beroende på vilka mål och förutsättningar man har. Gällande kosten, så kan man börja med mindre justeringar. Att tänka mer på vilka produkter man väljer, till exempel produkter med nyckelhålsmärkning och att minimera intag av sötsaker.

Förutom kost och träning, så är det även viktigt med sömn och annan typ av återhämtning. Utan god återhämtning, så blir det svårare att nå bra resultat på ett hälsosamt sätt. Ibland kan det vara svårt med sömnen, men ett sätt att sova bättre är att hålla kroppen i god trim och se till att den får återhämta sig mellan varven.

Återhämtning kan vara i form av massage, antingen om man bokar tid hos en massageterapeut eller om man väljer att investera i en egen massagebänk. Kanske man har någon i sin närhet som har tillräckligt med kunskap för att förse en med regelbunden massage för de muskler som har fått träna hårt.

Hur man ska tänka gällande kosten för bättre träningsresultat, så beror det på om man önskar viktnedgång, muskelstyrka, muskeluppbyggnad eller en kombination. Vanligen skiljer man på lågintensiv och högintensiv träning. Båda typer funkar för viktnedgång och vilket man bör välja beror på hur mycket muskler man samtidigt vill bygga och hur pass vältränad man är.

Kost för bättre träningsresultat

Vill man testa på en form av träningsdiet, så är rekommendationen att köra på högre andel fett om du ska träna lågintensiv träning. Är du mer intresserad av högintensiv träning, så är det bättre att satsa på kolhydratrik diet. Det handlar om vilken energi man förbränner mest av, beroende på träningssätt.

Om man är otränad eller om träning är relativt nytt för ens kropp kan det vara bra att börja med lågintensiv träning, oavsett vad ens mål är. Efter några veckors regelbunden träning, så bör man känna hur man vill gå vidare. Om ens mål är att främst gå ner i vikt, men ändå behålla muskelmassa så är det bättre att fortsätta med lågintensiv träning. Med tiden bör man öka belastningen och intensiteten.

Högintensiv träning där man blandar kondition med styrka kan antingen vara gruppträningspass där det blandas styrka med kondition, med inspiration av crossfit eller någon form av intervallträning. Eller så kan man köra egna konditionsintervaller, till exempel löpintervaller, och andra dagar styrkepass med hög belastning.

Sen ska man inte glömma bort vitaminer och mineraler, så man får i sig med dagligt intag av grönsaker, frukter och bär. Även viktigt att variera vilka sorter man väljer och att inte rata rotfrukter. Dessa är fulladdade med näringsämnen och ger bra mättnad som även varar längre tid.

Även om det pratas om att man ska förbruka mer kalorier än man intar i kroppen, så ska man vara försiktigt med att ligga på för lågt underskott. Man ska ju även må bra och om man ligger på för lågt underskott, så blir det svårt för kroppen att uppta vitaminer och mineraler. Dessa behövs för flera kroppsfunktioner, som gör att vi mår bra.