seafood-165220_960_720

Fisk och Skaldjur är Kärlek för vår Kropp och Knopp

fisk och skaldjur

När det pratas om kost och träning, så går de flestas tankar direkt till protein. Då de syftar på att bygga muskler. Däremot finns det många andra ämnen som vår kropp behöver för att må bra, även våra muskler.

Protein, fett och kolhydrater är ämnen det ofta diskuteras om, i olika medier. De är absolut viktiga beståndsdelar, men långt ifrån de enda. Förmodligen är det lättare att diskutera dessa, då man inte behöver gå in på allt för djupa detaljer för att förstå varför de är välbehövliga. Gällande vitaminer och andra näringsämnen upplever många att det lätt blir komplicerad information. 

En av anledningarna till att vi råds att äta grönsaker dagligen och fisk eller skaldjur 2-3 ggr i veckan är att dessa råvaror ger oss ett rikt innehåll av vitaminer och näringsämnen. Dessa behövs också för att vår kropp ska fungera tillfredsställande. Det handlar bland annat om vårt skelett, blodomlopp, immunförsvar och olika funktioner i hjärnan.

Fisk och skaldjurs goda påverkan på oss

De flesta skaldjur är rika på vitaminer och aminosyror som ger vår kropp näring och stärker vårt immunförsvar. Precis som med många fisksorter, så innehåller de få kalorier. En annan fördel som man ofta hör om är att skaldjur ska fungera som ett kraftfullt afrodisiakum och öka vår libido.

Inte nog med att skaldjursrätter är väldigt gott, så kan de även lugna irritabilitet och vårt nervsystem samt hjälpa till att övervinna ångest och sömnlöshet. Ibland räcker dock inte tiden till med inköp av alla råvaror och med tillagningen. Däremot finns hemleverans av skaldjur, både enskilda produkter och färdiga rätter, som kan vara en god hjälp.

Precis som med grönsaker, så är det bästa att variera mellan de olika sorterna. Man behöver inte göra det mer komplicerat än så. Varva mellan fet och mager fisk, och dessa kan ju även kombineras med merparten skaldjur. En fördel med feta fiskar som sill och lax är att de är rika på vitamin D och denna vitamin är en av de som behöver tillräckligt med fett för att kroppen ska kunna dra nytta av dess näring.

Allt för många tycks vara rädda för att äta fett, men det handlar mer om vilken typ av fett man får i sig och i vilka mängder. Fettsyrorna omega-3, som det finns rikligt av i feta fiskar, är fettsyror som vår kropp inte kan producera och därför livsviktiga för oss. Intag av omega-3 är viktigt för att vår hjärna ska fungera och utvecklas optimalt. Visst kan man istället välja kosttillskott, men då missar man annat bra innehåll i fisken.