massage-1

Det visste du inte om massage

Massage är skönt och rogivande. Det vet alla. Men visste du att regelbunden massage kan förlänga ditt liv? Idag vet forskare mycket mer om hur massagen kan påverka vår hälsa och hur vi uppfattar allt från mental stress till fysisk smärta om vi blir masserade regelbundet.

Vi tar och kikar på några saker som du kanske inte visste om massage…

Atleter förbereder och avslutar med massage

Genom att massera ben och olika muskelgrupper för hand eller med en professionell massagepistol är det möjligt att lindra träningsvärk. Dessutom går det att förebygga problem med sträckningar och träningsvärk genom att börja passet med förberedande massage.

Massagen stimulerar blodcirkulationen och kan verka skyddande för vävnader och muskler. Dessutom är det många atleter som upplever att den avslappnande effekten påverkar träningen positivt rent mentalt. Det är inte så dumt att se fram emot att bli masserad direkt efter passet. Detta oavsett om det sker med en massagepistol eller om en kompis hamrar lite med händer över ryggen.

Med flera tusen år på nacken

Massage har använts inom medicinen under flera tusen års tid. I pyramider har man hittat bilder som föreställer massageterapi som uppenbarligen användes flitigt av de gamla egypterna. Det finns urgamla kinesiska manuskript som beskriver hur massage ska användas för intern medicinsk verkan.

I det antika Grekland benämnde man massage som att gnugga. Det är ju i grund och botten vad vi gör när vi masserar. Fast med modern teknik blir det också en hel del vibrationer och slag som är till för att lösgöra muskler och få igång blodcirkulationen.

På sjukhus dämpas smärta med massageterapi

Massage kan också användas som metod för att smärtlindra. Det är fortfarande inte helt klart hur det här fungerar men att det fungerar råder det inga tvivel om. Idag finns det flera sjukhus som använder sig av massage och akupunktur för att hantera patienters smärta.

Massagen har svenska rötter

En känd form av massage kallas internationellt för Swedish massage och faktum är att den moderna massagen har tydliga svenska rötter. Den tillskrivs nämligen Per Henrik Ling som utvecklade ett system för passiva och aktiva rörelser. Han grundade det Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm år 1813. Där lärde han ut sina metoder.

Swedish massage är den vanligaste metoden för helkroppsmassage. Men det finns förstås andra varianter som till exempel shiatsu som inte har svensk koppling eller thai-massage och zon-terapi som också är en form av massageterapi.

Allt som allt lär det finnas 80 olika typer av massagemetoder som kan användas på olika sätt för olika kroppsdelar.

Massage av hårbotten med massageverktyg
Massage av hårbotten med massageverktyg

Få en timmes massage om du missar en natts sömn

Det har visat sig att en timmes massage ger samma effekter i din kropp som om du sover 7-8 timmar. Din kropp kommer nämligen omedelbart att slappna av och stressen reduceras avsevärt. Nu vet du vad du behöver om det har varit en sömnlös natt!

Massage gillas också av djur

Massagen är inte bara för oss människor. Djur kan också må bra av att bli masserade. Massagen kan reducera smärta och stress hos djur och öka deras välbefinnande. Om du älskar ditt husdjur bör du kika på hur du kan massera det!