nybörjar gym

5 tips för nybörjare på gymmet

nybörjar gym

Även om vi befinner oss mitt i en pandemi har gymmen börjat öppna igen runt om i världen och det är ett bra tillfälle att gå till ett gym och börja träna (antagligen mina sista ord innan jag dör av covid).

Gym och fitness i allmänhet kan vara lite skrämmande i början, så här är några tips för att göra det lite lättare och lite roligare.

1. Konsekvens

Konsekvens är nyckeln till framgång och träning är inget undantag. Med bodybuilding eller viktminskning som mål kommer du inte att se resultat på en dag eller en vecka. Dessa saker tar tid, för att få det bästa resultatet måste du vara konsekvent och disciplinerad.

2. Vila är viktigt
vila efter träning

De 3 viktigaste sakerna som kommer att hjälpa dig på din träningsresa är träning, näring och vila, vila är förmodligen den mest förbisedda. Vila är många gånger viktigare än ens träning, att inte överbelasta eller överarbeta dina muskler är viktigt och kommer att rädda dig från en uppsjö av skador. Större muskler som bröstet, ryggen och benen bör inte tränas mer än 2-3 gånger i veckan, och tillräcklig mängd vila bör ges för en ordentlig återhämtning. ÅTERHÄMTNING = GAINS.

3. Spåra dina framsteg:
träningsdagbok

Det är ganska lätt att gå vilse med alla människor runt omkring dig som lyfter och som skramlar med utrustningen dag ut och dag in, det blir ganska lätt att känna sig omotiverad och tappa lusten. Det enklaste sättet att undvika detta är att ta upp dina framsteg i form av en ”träningsdagbok” och ”framstegsbilder”. En träningsdagbok hjälper dig att övervaka din träning under månaderna, din vikt, din kost osv. Framstegsbilder hjälper dig att se förändringar i din fysik över tid, sådana som du inte ser dagligen och som kan vara en ganska bra motivationskälla.

4. Byt upp med några veckors mellanrum

Att följa samma träningsplan månad efter månad skulle inte bara hindra dig från att uppnå en bättre fysik utan kan också vara tråkigt och monotont. Det bästa sättet att undvika detta är att ha ett gäng övningar som tränar liknande muskelgrupper och att byta ut dem var 2-3 vecka. Som att växla mellan maskiner och fria vikter eller att använda hantelpress istället för flys.

5. Form framför repetitioner
form före tyngd

Ganska uppenbart men inte riktigt praktiserat mycket. När du börjar ett träningspass oavsett om det är fritt eller på en maskin, ha rätt form. Detta kommer inte bara att hjälpa dig att undvika skador utan också hjälpa dig att vinna bättre. 6 repetitioner av korrekta curls är bättre än 9 repetitioner av felaktiga curls. Använd en vän eller en tränare för att hjälpa dig först, spika formen först, gå vidare med antalet repetitioner och sedan gå vidare med ökande motstånd självt.