Screenshot_2021-05-31-5-Tips-I-Swear-By-for-Using-Fewer-Dishes-When-I-Cook

5 Tips För Mindre Disk När Du Lagar Mat

Mindre Disk

Några enkla knep och lite planering kan göra stor skillnad på diskhögen när maten är lagad och klar. Alla har inte diskmaskin och att spara vatten borde vara i allas intresse.

Här är 5 tips på hur du drar ned på disken när du lagar mat.

Välj Rätt Ordning i Tillagningen

Hur ofta har man inte smutsat ner en sked eller bunke för att sen komma på att man måste diska den direkt för att använda i samma rätt? Lika frustrerande varje gång. Ett sätt att minska på disk som det jag nyss beskrev är att tänka strategiskt innan man börjar laga maten. Ett exempel är att du kan använda samma skärbräda till hela rätten utan att diska den i mellan, hacka saker som grönsaker först sen ost/mejerier och sist kött, på så vis behöver du inte skölja den eller rent av diska den med medel som du hade behövt o m du börjat med köttet. Om du behöver ta bort något ur en rätt du ska äta senare som tex vila en köttbit ifrån pannan, vila den på tallriken som du har tänkt använda att äta på. Ibland kan man till och med vara så fiffig att man tillagar allt i samma gjutjärnspanna eller traktörpanna och på så vis inte behöver särskilda skålar för servering förutom var och ens tallrik.

Var Strategisk Med Blöta Ingredienser

Om du gör mycket hemlagade marinader, salladsdressingar och såser brukar det oftast leda till lite mer disk och städning än att bara skruva av korken på en flaska men det behöver inte alltid vara så. När du gör en salladsdressing mixa den i skålen du ska servera salladen i, samma med marinader, gör din marinad i skålen eller påsen du tänkt marinera ditt kött i.

Återanvänd Glas och Bestick

Man kan använda exakt samma sked till att blanda, mäta och servera, skölj eller torka av den lite snabbt om det behövs, sen när maten är uppäten och alla belåtna har du 1 sked att diska istället för 3. Samma sak om du byter dryck under måltiden, byter du från vitt till rött vin tex så är det bara att skölja ur glaset lite fort det behöver inte tas fram nya glas och diskhögen bara växer. Det här tipset funkar inte i varje scenario såklart men när det väl gör det sparar det väldigt mycket disk.

Skaffa En Köksvåg

Några saker man bör undvika att använda i matlagning om man kan är mätglas, matskedar och teskedar. Oftast använder du en tesked 1 gång i 5 sekunder sen lägger du den i disken. Ställ en köksväg under bunken du blandar ingredienser i och du kommer att ha exakta mått varje gång och utan onödig disk!

Städa Medans Maten Tillagas

Det är ju inte nödvändigtvis ett sätt att få mindre disk på men det känns otroligt mycket bättre efter maten är klar om disken som blev av att tillaga maten är avklarad när ni väl sätter er till bords. Om du ändå inte kan gå ifrån ”spisen” så använd tiden effektivt och rengör det som går och inte ska användas igen senare. Bara nån minut eller 2 här och där medans du lagar maten kommer göra mycket istället för att ha ett berg att ta tag i efter maten när man helst vill göra något annat.